Gulasz wieprzowy z szynki, cebuli oraz kiszonych ogórków.

Składniki:

– 2 kg szynki wieprzowej  ( można zamiennie użyć łopatkę w całości lub w 50 % )
– 5 średnich ogórków kiszonych
– 4 większe cebule
– smalec wieprzowy 60 g 
– pieprz czarny mielony, sól, domowa jarzynka lub vegeta, pieprz cayenne
– 80 g koncentratu pomidorowego
– mąka pszenna ( 2 łyżki )

Sposób przygotowania:

W garnku na rozgrzany smalec wrzucamy partiami pokrojoną w większą kostkę szynkę wieprzową, a następnie przyprawiamy jarzynką ( 1 łyżka ) i kilka razy mieszamy całość.

Kiedy mięso puści wodę to zmniejszamy ogień na palniku i przykrywamy garnek pokrywką ( zostawiając ją delikatnie uchyloną ) i czekamy, aż cała woda odparuje mieszając mięso kilka razy.

Po odparowaniu wody obsmażamy mięso kilka minut i dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, którą przyprawiamy pieprzem i solą. Całość smażymy około 5-6 minut mieszając co jakiś czas i następnie wlewamy 1,5 l wrzątku.

Gotujemy gulasz pod częściowym przykryciem około 10 minut na małym ogniu i dodajemy pokrojone w słupki lub cienkie plasterki kiszone ogórki i ponownie gotujemy około 10 minut.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i jak się gulasz zagotuje to zagęszczamy go mąką zmieszaną z zimną wodą (szklanka wody + 2 łyżki mąki) – najlepiej wymieszaną masę przetrzeć przed wlaniem przez sitko, żeby nie było grudek.

Na koniec po ponownym zagotowaniu jeżeli stwierdzimy, że sos jest za gęsty i jest go za mało to dolewamy trochę wrzątku i doprawiamy jeszcze gulasz pieprzem cayenne, mielonym pieprzem czarnym oraz solą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.