Gulasz wieprzowy z szynki, cebuli oraz kiszonych ogórków.
Składniki:
– 2 kg szynki wieprzowej ( można zamiennie użyć łopatkę w całości lub w 50 % ) – 5 średnich ogórków kiszonych – 4 większe cebule – smalec wieprzowy 60 g – pieprz czarny mielony, sól, domowa jarzynka lub vegeta, pieprz cayenne – 80 g koncentratu pomidorowego – mąka pszenna ( 2 łyżki )
Sposób przygotowania:
W garnku na rozgrzany smalec wrzucamy partiami pokrojoną w większą kostkę szynkę wieprzową, a następnie przyprawiamy jarzynką ( 1 łyżka ) i kilka razy mieszamy całość.
Kiedy mięso puści wodę to zmniejszamy ogień na palniku i przykrywamy garnek pokrywką ( zostawiając ją delikatnie uchyloną ), a następnie czekamy, aż cała woda odparuje mieszając mięso kilka razy.
Po odparowaniu wody obsmażamy mięso kilka minut i dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę, którą przyprawiamy pieprzem i solą. Całość smażymy około 5-6 minut mieszając co jakiś czas i następnie wlewamy 1,5 l wrzątku.
Gotujemy gulasz pod częściowym przykryciem około 10 minut na małym ogniu i dodajemy pokrojone w słupki lub cienkie plasterki kiszone ogórki i ponownie gotujemy około 10 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i jak się gulasz zagotuje to zagęszczamy go “zaklepką” zrobioną z mąki i zimnej wody (szklanka wody + 2 łyżki mąki) – najlepiej wymieszaną masę przetrzeć przed wlaniem przez sitko, żeby nie było grudek.
Na koniec po ponownym zagotowaniu jeżeli stwierdzimy, że sos jest za gęsty i jest go za mało to dolewamy trochę wrzątku i doprawiamy jeszcze gulasz pieprzem cayenne, mielonym pieprzem czarnym oraz solą.
Dodaj komentarz