Zupa koperkowa z kartoflami, marchewką i mięsnymi kulkami.

Proporcje na około 6 l zupy.

Składniki na kulki mięsne:

– 700 g mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka )
– 1 większa cebula
– 1 jajko
– 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
– pieprz czarny mielony, sól

Składniki:

– 1 kg kartofli po obraniu
– 5 średnich marchewek
– seler z liśćmi, 2 pietruszki (korzeń)
– sól, domowa jarzynka lub vegeta, 2 kostki rosołowe
– śmietana do zup 18 %  – 250 ml
– 2 lub 3 pęczki koperku (w zależności od własnych preferencji)

– garnek 7 l

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, dodajemy drobno pokrojoną lub startą na małych oczkach cebulę, jajko, kaszę manną lub bułkę tartą. Przyprawiamy pieprzem oraz solą, a następnie wyrabiamy ręcznie i lepimy małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Kartofle obieramy ze skorki i kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce z dużymi oczkami, a koperek siekamy.

Do garnka z gotującą wodą (około 4,5 l wody) wrzucamy mięsne kulki, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy na małym ogniu około 5-6 minut.

Dodajemy pietruszkę, seler i po kilku minutach gotowania pokrojone kartofle oraz marchewkę.

Następnie dodajemy 2 łyżki domowej jarzynki lub vegety oraz 2 kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.

Wyciągamy seler i pietruszkę, dolewamy 0,5 l gorącej wody i po ponownym zagotowaniu zabielamy zupę śmietaną oraz przyprawiamy dodatkowo pod własny smak jarzynką, solą i na koniec dodajemy posiekany koperek.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.