Piersi z gęsi smażone, duszone i pieczone we własnym tłuszczu.

Składniki:

– 2-4 filety z gęsi ( 1 filet na 1 dorosłą osobę )
– 1 łyżka lejącego miodu na 2 filety
– 1 łyżka sosu sojowego na 2 filety
– majeranek suszony ( 1 łyżka ), sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony, tymianek suszony

Sposób przygotowania:

Filety z gęsi kładziemy skórą od spodu na zimnej patelni i smażymy kilka minut, aż wytopi się spora część tłuszczu. Następnie przewracamy i smażymy z drugiej strony kilka minut.

Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, a następnie smarujemy je wymieszanym miodem z sosem sojowym oraz przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, odrobiną kminku, odrobiną tymianku oraz majerankiem.

Następnie filety zalewamy tłuszczem z patelni, przykrywamy naczynie lub brytfannę pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 C ( bez termo obiegu ), na 100 minut przewracając filety w trakcie pieczenia ze dwa razy.

Po tym czasie wyciągamy naczynie i zlewamy tłuszcz do słoika ( otrzymamy gęsi smalczyk o ciekawym majerankowym smaku ), a piekarnik nastawiamy na 200 C.

Filety przewracamy w naczyniu skórą do góry i wkładamy bez przykrycia do nagrzanego piekarnika na około 20 minut w celu zarumienienia skórki.

Po wyciągnięciu filety kroimy ostrym nożem na plastry, a jeżeli ktoś ma ochotę to może je polać odrobiną tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.