Filety z gęsi kładziemy skórą od spodu na zimnej patelni i smażymy kilka minut, aż wytopi się spora część tłuszczu. Następnie przewracamy i smażymy z drugiej strony kilka minut.
Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, a następnie smarujemy je wymieszanym miodem z sosem sojowym oraz przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, odrobiną kminku, odrobiną tymianku oraz majerankiem.
Następnie filety zalewamy tłuszczem z patelni, przykrywamy naczynie lub brytfannę pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 C ( bez termo obiegu ), na 100 minut przewracając filety w trakcie pieczenia ze dwa razy.
Po tym czasie wyciągamy naczynie i zlewamy tłuszcz do słoika ( otrzymamy gęsi smalczyk o ciekawym majerankowym smaku ), a piekarnik nastawiamy na 200 C.
Filety przewracamy w naczyniu skórą do góry i wkładamy bez przykrycia do nagrzanego piekarnika na około 20 minut w celu zarumienienia skórki.
Po wyciągnięciu filety kroimy ostrym nożem na plastry, a jeżeli ktoś ma ochotę to może je polać odrobiną tłuszczu.
Dodaj komentarz