Chrupiące pieczarki z sosem czosnkowym.

Składniki:

– 600 g małych pieczarek
– 4 jajka
– 10 łyżek mąki pszennej
– sól, pieprz czarny mielony
– chrupiąca kukurydziana bułka tarta
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Pieczarki czyścimy i płuczemy, a następnie osuszamy i odcinamy ogonki (możemy je usmażyć i wykorzystać do jajecznicy).

Z jajek i mąki pszennej robimy gęste gładkie ciasto – w trakcie mieszania solimy (około 1/3 łyżeczki).

Kapelusze pieczarek przyprawiamy solą, pieprzem, a następnie obtaczamy w cieście i kukurydzianej bułce tartej.

Pieczarki smażymy na małym ogniu, na rozgrzanym oleju obracając je z każdej strony po 2 razy, aż ładnie się zarumienią – czas smażenia to około 6-8 minut.

Usmażone pieczarki odsączamy przez chwilę z tłuszczu na papierowych ręcznikach i podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.

 

Domowy sos czosnkowy.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.