Rosół z makaronem na wołowinie i kurczaku.

Składniki na około 6 litrów:

– 600 g wołowiny bez kości
– szkielet z kurczaka
– por, 2 pietruszki, seler lub liście selera
– 3 – 4 średnie marchewki 
– natka pietruszki
– 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
– jarzynka domowa lub vegeta, sól, maggi

– garnek 7 litrowy

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy około 5 litrów zimnej wody, wkładamy mięso i szkielet z kurczaka, a następnie jak się woda zagotuje zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy bez przykrycia około 45 minut zbierając delikatnie powstałą szumowinę.

Dodajemy pokrojone w słupki marchewki oraz w całości pietruszkę, liście selera, por, listki laurowe, ziele angielskie, 3 łyżeczki soli i dalej gotujemy na minimalnym ogniu około 2 godzin.

W trakcie gotowania uzupełniamy wrzątkiem ubytek wody, a pod koniec po wyciągnięciu warzyw ( oprócz marchewki ) doprawiamy rosół jarzynką, solą i maggi.

Rosół podajemy z makaronem, kawałkiem wołowiny i posiekaną natką pietruszki. 

Jeżeli nie mamy ochoty jeść rosół kilka dni to możemy na drugi dzień zrobić na nim pomidorową, krupnik, jarzynową, ryżową lub kapuśniak ze świeżej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.