Surówka z kiszonej kapusty, cebuli i oleju.

Składniki dla 4-5 osób:

– 800 g kiszonej kapusty
– 1 średnia cebula
– pieprz czarny mielony, sól, cukier
– olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Jeżeli kapusta jest dla nas zbyt kwaśna to przepłukujemy ją zimną przegotowaną wodą lub dodajemy więcej cukru w trakcie przygotowania surówki.

Kapustę odciskamy z wody, kroimy i wkładamy do miski.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i delikatnie solimy, żeby nam zmiękła, a następnie mieszamy ją i przekładamy na kapustę.

Na cebulę wsypujemy 1 płaską łyżkę cukru i po 5-6 minutach dodajemy 5 łyżek oleju oraz przyprawiamy pieprzem.

Wszystko mieszamy i odstawiamy kapustę na 10 minut, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.

Po tym czasie ponownie mieszamy, próbujemy i ewentualnie dodajemy olej lub przyprawiamy jeszcze  pod własny smak.

Jeżeli w kiszonej kapuście nie ma marchewki, a mamy ochotę wzbogacić smak surówki to możemy jedną niewielką sztukę zetrzeć na dużych oczkach i dodać na samym początku.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.