Jajecznica na pomidorach z grzankami, boczkiem i szczypiorkiem.

Składniki dla 2 osób:

– 6-7 jajek
– 2/3 czerstwej dużej bułki na grzanki
– około 70 g wędzonego boczku parzonego 
– 2 średnie pomidory
– masło
– pokrojony szczypiorek 1-2 łyżki
– pieprz czarny mielony, sól, kminek

Sposób przygotowania:

Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórkę.

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu, a następnie odkładamy na bok i na pozostałym tłuszczu smażymy grzanki z pokrojonej w kostkę bułki – jak jest mało tłuszczu z boczku to dodajemy trochę masła.

Grzanki odkładamy na bok do boczku, a na patelnię dodajemy łyżkę masła i pokrojone w kostkę pomidory – chwilę je dusimy i  dodajemy wymieszane jajka z boczkiem, szczypiorkiem i grzankami.

Pod koniec smażenia doprawiamy jajecznicę przyprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.