W zależności od rejonu Polski inne nazwy to paluszki, szagówki, kluski ziemniaczane.
Składniki:
– 1 kg kartofli ( odmiany sypkie typu C lub BC ) – 200 g mąki pszennej – 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej – 1 jajko
sól
Sposób przygotowania:
Kartofle gotujemy w osolonej wodzie i po odcedzeniu jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.
Po wystygnięciu do kartofli dodajemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i jajko, a następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie.
Formujemy z ciasta cienki wałek (około 2-3 cm średnicy) i kroimy pod kątem na niewielkie kopytka, które wrzucamy na osolony wrzątek, a następnie mieszamy delikatnie, żeby się nie posklejały.
Po wypłynięciu kopytek na wierzch i ponownym zagotowaniu wody zmniejszamy płomień palnika – kopytka wyciągamy po około minucie gotowania.
Kopytka podajemy ze skwarkami i cebulką, białym serem i roztopionym masłem lub jako dodatek do sosów mięsnych.
Na zdjęciach składniki na półtorej porcji.
Jeżeli użyjemy kartofle, które są mniej sypkie ( mączne ) to będziemy musieli dodać trochę więcej mąki.
Dodaj komentarz