Sałatka do słoików z opieniek i cebuli.

Składniki:

– 2 kg opieniek
– 1 kg cebuli
– 200 g koncentratu pomidorowego
– 280 ml oleju rzepakowego
– 4 łyżki octu jabłkowego lub z winogron
– 2 łyżki maggi
– 1 łyżeczka soli
– 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

Opieńki wyczyścić, opłukać, wrzucić do gotującej wody – gotować 15 minut i odcedzić.

Cebulę pokroić w pół plasterki. Do garnka wlać olej i zagrzać, wrzucić cebulę i poddusić, aż będzie miękka.

Do cebuli dodajemy opieńki i wszystko razem dusimy na małym ogniu około 35 minut mieszając co jakiś czas.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, maggi oraz sól i pieprz – po chwili próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze według własnego smaku.

Nakładamy na gorąco do słoików i pasteryzujemy dodatkowo w piekarniku – około 40 minut w temp. 130 C.

Przepis na 7 słoiczków o pojemności 350 ml.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.