Potrawa popularna w Niemczech, na Śląsku, na Warmii i Mazurach, w Małopolsce, na Pomorzu oraz w miejscach, gdzie zaznaczyła swoja obecność niemiecka kultura.
Bratkartofle przygotowuje się wyłącznie z gotowanych kartofli.
Bratkartofle na Śląsku jadano najczęściej jesienią, zimą i wiosną do czasu pojawienia się młodych kartofli, które najczęściej polewało się masłem i posypywało pokrojonym koperkiem.
Natomiast bratkartofle popijano kwaśnym mlekiem lub maślanką i stanowiły też bardzo smaczny dodatek do innych dań np. sadzonych jajek, żuru, kiszonej kapusty czy śledzi.
Można oczywiście wykorzystać kartofle, które nam zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.
Składniki dla 2 osób:
– 800 g kartofli – 2 średnie cebule – smalec, smalec ze skwarkami, masło lub olej – sól
Sposób przygotowania:
Kartofle gotujemy w mundurkach, a następnie odstawiamy je do wystygnięcia.
Wystudzone kartofle obieramy ze skórki i kroimy na plastry o grubości 0,5-0,7 cm.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i smażymy na tłuszczu do zeszklenia.
Do cebuli dodajemy pokrojone kartofle i smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
Masz racje dokladnie tak