Bratkartofle.

Potrawa popularna w Niemczech, na Śląsku, na Warmii i Mazurach, w Małopolsce, na Pomorzu oraz w miejscach, gdzie zaznaczyła swoja obecność niemiecka kultura.

Bratkartofle przygotowuje się wyłącznie z gotowanych kartofli.

Bratkartofle na Śląsku jadano najczęściej jesienią, zimą i wiosną do czasu pojawienia się młodych kartofli, które najczęściej polewało się masłem i posypywało pokrojonym koperkiem.

Natomiast bratkartofle popijano kwaśnym mlekiem lub maślanką i stanowiły też bardzo smaczny dodatek do innych dań np. sadzonych jajek, żuru, kiszonej kapusty czy śledzi.

Można oczywiście wykorzystać kartofle, które nam zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.

Składniki dla 2 osób:

– 800 g kartofli
– 2 średnie cebule
– smalec, smalec ze skwarkami, masło lub olej
– sól

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w mundurkach, a następnie odstawiamy je do wystygnięcia.

Wystudzone kartofle obieramy ze skórki i kroimy na plastry o grubości 0,5-0,7 cm.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i smażymy na tłuszczu do zeszklenia.

Do cebuli dodajemy pokrojone kartofle i smażymy z obu stron, aż się zarumienią.

One comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.