Pieczeń wieprzowa z szynki w sosie własnym z dodatkiem kiszonych ogórków oraz koncentratu pomidorowego.

Składniki:

– 1,5 kg szynki wieprzowej ( może być w 2 lub 3 kawałkach )
– 100 g smalcu lub olej rzepakowy
– 2 większe cebule, 3 średnie ogórki kiszone
– 80 g koncentratu pomidorowego ( mały słoiczek )
– mąka pszenna
– jarzynka domowa lub vegeta, papryka słodka, 1 kostka pieczeniowa, sól, pieprz czarny mielony, 2 listki laurowe , 4 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Mięso czyścimy, płuczemy i osuszamy, a następnie przyprawiamy domową jarzynką ( vegetą ) i dusimy w garnku na smalcu lub oleju (pod przykryciem).

Jak włożymy szynkę na rozgrzany tłuszcz to od razu dolewamy gorącą wodę na wysokość około 3 cm i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu przewracając mięso – w między czasie dolewamy jeszcze wodę, a całkowity czas duszenia i smażenia to około 90 minut.

Po około 75-80 minutach duszenia nie dolewamy już wody i pozwalamy jej odparować ( częściowe przykrycie ).

Kiedy zostanie sam tłuszcz posypujemy mięso słodką papryką i obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor (przy przewracaniu szynki dodajemy jednak za każdym razem niewielką ilość wody, żeby mięso za szybko nie spaliło się).

Wyciągamy i kroimy na plastry dopiero po wystudzeniu.

Pieczeń wieprzowa z szynki.

Na bazie przypalonego tłuszczu robimy sos pieczeniowy.

Wrzucamy do garnka z tłuszczem pokrojone w pół plasterki 2 większe cebule, które solimy i przyprawiamy pieprzem. Smażymy do miękkości cebuli, a następnie zalewamy gorącą przegotowaną wodą (około 1 l) i dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie.

Po około 15 minutach gotowania na małym ogniu (cebula będzie się pomału rozpadać) dodajemy do smaku paprykę słodką lub ostrą i pieprz czarny mielony.

Po kolejnych kilku minutach dodajemy pokrojone mięso oraz 1 kostkę pieczeniową dla bardziej wyrazistego smaku ( można pominąć ), a następnie pokrojone w cienkie półplasterki kiszone ogórki.

Gotujemy na małym ogniu, aż ogórki zmiękną i dodajemy koncentrat pomidorowy.

Pod koniec zagęszczamy sos przecierając przez sitko mąkę pszenną zmieszaną z wodą (3/4 szklanki zimnej wody i 2 łyżki mąki).

Podczas dolewania rozprowadzonej mąki w wodzie sos cały czas mieszamy, żeby nie zrobiły się kluchy.

Po ponownym zagotowaniu próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy sos solą, pieprzem oraz słodką lub ostrą papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.