– 1,1 kg kartofli – 4 ogórki kiszone – 2 średnie cebule ( możemy wykorzystać żółtą i czerwoną ) – 400 g wędzonego boczku – pieprz czarny mielony, sól
Sposób przygotowania:
Kartofle gotujemy w łupinach i studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w dowolną kostkę. Boczek kroimy w mniejszą kostkę i wytapiamy na patelni.
Ogórki kiszone i cebulę kroimy w kostkę ( cebulę przyprawiamy szczyptą soli ).
Pokrojone kartofle, ogórki i cebulę mieszamy ze sobą, dodajemy razem z tłuszczem ciepły wysmażony boczek, doprawiamy pieprzem i ponownie mieszamy.
Jeżeli ktoś nie ma ochoty na tłuszcz z wytopionego boczku, może dodać sam wysmażony boczek i polać dodatkowo sałatkę 2-3 łyżkami oleju rydzowego lub rzepakowego tłoczonego na zimno.
Kartofel salat. Moja tesciowa taka robi b.smaczna polecam.
Pozdrawiam 🙂