Farsz z indyka do pierogów, pyz, knedli, krokietów lub klusek.
Farsz idealnie nadaje się do krokietów, pierogów, knedli, pyz i klusek.
Gotowego farszu wyjdzie około 1 kg i starczy na zrobienie około 50 pierogów, klusek, knedli lub pyz lub około 18 krokietów.
Przepis jest tak napisany, że wszystkie składniki są podzielne i możemy zrobić farszu mniej np. z 1/3 lub 2/3 składników.
Składniki:
– 1,4 kg indyczych golonek ( 3 sztuki ) – 3 średnie cebule, 3 ząbki czosnku – 3 duże jajka – 1 i pół dużej czerstwej bułki ( nie dmuchana ) – mleko do namoczenia bułki – olej rzepakowy lub masło do smażenia cebuli – sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Golonka indycze gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a bulion możemy wykorzystać na zupę.
Bułkę namaczamy w mleku, a cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oleju lub maśle.
Po wystudzeniu obieramy dokładnie mięso ze skóry, kości i szpilek, a następnie mielimy razem z odciśniętą z mleka bułką i czosnkiem.
Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę oraz jajka i wyrabiamy ręcznie farsz doprawiając go solą i pieprzem.
Jeżeli jest zbyt zbity to możemy dodać jeszcze 1 jajko.
Dodaj komentarz