Farsz z indyka do pierogów, pyz, knedli, krokietów lub klusek.

Farsz idealnie nadaje się do krokietów, pierogów, knedli, pyz i klusek.

Gotowego farszu wyjdzie około 1 kg i starczy na zrobienie około 50 pierogów, klusek, knedli lub pyz lub około 18 krokietów.

Przepis jest tak napisany, że wszystkie składniki są podzielne i możemy zrobić farszu mniej np. z 1/3 lub 2/3 składników.

 

Składniki:

– 1,4 kg indyczych golonek ( 3 sztuki )
– 3 średnie cebule, 3 ząbki czosnku
– 3 duże jajka
– 1 i pół dużej czerstwej bułki ( nie dmuchana )
– mleko do namoczenia bułki
– olej rzepakowy lub masło do smażenia cebuli
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Golonka indycze gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a bulion możemy wykorzystać na zupę.

Bułkę namaczamy w mleku, a cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oleju lub maśle.

Po wystudzeniu obieramy dokładnie mięso ze skóry, kości i szpilek, a następnie mielimy razem z odciśniętą z mleka bułką i czosnkiem.

Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę oraz jajka i wyrabiamy ręcznie farsz doprawiając go solą i pieprzem.

Jeżeli jest zbyt zbity to możemy dodać jeszcze 1 jajko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.