Składniki dla 4 osób:
– 500 g dyni po obraniu ze skórki
– 0,8 l mleka
– sól, cukier
– olejek migdałowy
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy w kostkę i gotujemy, aż się rozpadnie w 1 i 1/4 szklanki wody z dużą szczyptą soli.
Następnie do gotującego się mleka w drugim garnku dodajemy zacierkę oraz dynię.
Całość gotujemy na małym ogniu około 2-3 minuty doprawiając na koniec cukrem i odrobiną olejku migdałowego.
Przepis na domową zacierkę poniżej:
Domowa zacierka do zup i sosów.
Jeżeli nie mamy czasu lub ochoty robić samemu zacierki to możemy wykorzystać gotowy makaron zacierkowy dostępny w większości sklepów. Ilość takiego makaronu zależy od tego jak gęstą chcemy mieć potrawę. Sam nigdy do tej potrawy nie używałem takiego makaronu, ale myślę, że pół paczki ( 125 g ) to takie minimum.




Dodaj komentarz