Dynia z zacierkami na mleku.

Składniki dla 4 osób:

– 500 g dyni po obraniu ze skórki
– 0,8 l mleka
– sól, cukier
– olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy w kostkę i gotujemy, aż się rozpadnie w 1 i 1/4 szklanki wody z dużą szczyptą soli.

Następnie do gotującego się mleka w drugim garnku dodajemy zacierkę oraz dynię.

Całość gotujemy na małym ogniu około 2-3 minuty doprawiając na koniec cukrem i odrobiną olejku migdałowego.

Przepis na domową zacierkę poniżej:

Domowa zacierka do zup i sosów.

Jeżeli nie mamy czasu lub ochoty robić samemu zacierki to możemy wykorzystać gotowy makaron zacierkowy dostępny w większości sklepów. Ilość takiego makaronu zależy od tego jak gęstą chcemy mieć potrawę. Sam nigdy do tej potrawy nie używałem takiego makaronu, ale myślę, że pół paczki ( 125 g ) to takie minimum.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.