Kaczka nadziewana jabłkami, wolno duszona w soku jabłkowym.

Składniki:

– tuszka kaczki 
– 0,7 l świeżego soku z wyciśniętych jabłek (zamiennie 100% kupny)
– sól, pieprz czarny mielony, majeranek, tymianek
– 4 ząbki czosnku
– 5 większych jabłek

Sposób przygotowania:

Tuszkę kaczki po oczyszczeniu nadziewamy trzema pokrojonymi jabłkami i nacieramy posiekanym czosnkiem oraz przyprawami.

Wkładamy kaczkę do brytfanny lub naczynia żaroodpornego grzbietem do spodu, zalewamy sokiem jabłkowym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 125 C.

Dusimy 2 godziny, a następnie wyciągamy i przewracamy kaczkę grzbietem do góry, przykrywamy naczynie i ponownie wkładamy do piekarnika (temperatura bez zmian) na kolejne 2 godziny.

Po tym czasie wyciągamy naczynie żaroodporne, zlewamy dużą część płynu do słoika zostawiając niewielką ilość na dnie – ze zlanego płynu otrzymamy bardzo smaczny smalczyk.

Następnie kroimy 2 jabłka na ćwiartki i obkładamy kaczkę.

Ponownie wkładamy naczynie z kaczką do nagrzanego piekarnika ( temp. 200 C ) na około 30 minut – naczynia nie przykrywamy, żeby kaczka nam się zarumieniła.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.