Sałatka brokułowa z kurczakiem, papryką oraz serem mimolette.
Składniki:
– 2 brokuły – 2 filety z kurczaka (około 600 g) – 1 papryka czerwona – 1 papryka żółta – 200 g sera mimolette – 1 średnia czerwona cebula – pół średniego selera – 1 marchewka – mała puszka kukurydzy – 3 ząbki czosnku – sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, pieprz ziołowy – po 2 łyżki majonezu i gęstego jogurtu – olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (1,5 cm x 1,5 cm), przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Do mięsa wlać 1/4 szklanki oleju i wszystko wymieszać dokładnie – odstawić na 1 godzinę (nie wkładamy do lodówki).
Różyczki brokułu blanszujemy, czyli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2,5 minuty od momentu kiedy woda znów zacznie się gotować. Po tym czasie wyciągamy i wkładamy na chwilę do zimnej wody, a następnie odkładamy na sito.
Pokrojone mięso drobiowe smażymy na patelni bez tłuszczu (olej był wcześniej dodany do mięsa) do zarumienienia i odstawiamy do wystudzenia. Jeżeli po usmażeniu stwierdzimy, że kawałki mięsa są za duże to wystarczy je pokroić.
Brokuł kroimy na drobne kawałki, paprykę w krótkie paski, cebulę w kostkę.
Ser oraz obraną ze skórki marchew i seler trzemy na dużych oczkach.
Czosnek należy rozgnieść i posiekać, a następnie wymieszać z majonezem, jogurtem i dodać do sałatki.
Dodajemy odsączoną kukurydzę i doprawiamy sałatkę pod własny smak używając soli i pieprzu, a następnie wszystko mieszamy.
Ilość majonezu i jogurtu można zmieniać według własnych indywidualnych preferencji.
Cześć Darek, jakim innym serem zastąpić ser mimolette
Cześć. Proponuję cheddar red, port salut lub królewski z Sierpca, albo po prostu użyć dowolnego ulubionego sera 🙂 Pozdrawiam.
Dziękuję 🙂