Sałatka brokułowa z kurczakiem, papryką oraz serem mimolette.

Składniki:

– 2 brokuły
– 2 filety z kurczaka (około 600 g)
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 200 g sera mimolette
– 1 średnia czerwona cebula
– pół średniego selera
– 1 marchewka
– mała puszka kukurydzy
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, pieprz ziołowy
– po 2 łyżki majonezu i gęstego jogurtu
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (1,5 cm x 1,5 cm), przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Do mięsa wlać 1/4 szklanki oleju i wszystko wymieszać dokładnie – odstawić na 1 godzinę (nie wkładamy do lodówki).

Różyczki brokułu blanszujemy, czyli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2,5 minuty od momentu kiedy woda znów zacznie się gotować. Po tym czasie wyciągamy i wkładamy na chwilę do zimnej wody, a następnie odkładamy na sito.

Pokrojone mięso drobiowe smażymy na patelni bez tłuszczu (olej był wcześniej dodany do mięsa) do zarumienienia i odstawiamy do wystudzenia. Jeżeli po usmażeniu stwierdzimy, że kawałki mięsa są za duże to wystarczy je pokroić.

Brokuł kroimy na drobne kawałki, paprykę w krótkie paski, cebulę w kostkę.

Ser oraz obraną ze skórki marchew i seler trzemy na dużych oczkach.

Czosnek należy rozgnieść i posiekać, a następnie wymieszać z majonezem, jogurtem i dodać do sałatki.

Dodajemy odsączoną kukurydzę i doprawiamy sałatkę pod własny smak używając soli i pieprzu, a następnie wszystko mieszamy.

Ilość majonezu i jogurtu można zmieniać według własnych indywidualnych preferencji.

 

3 komentarze

    1. Cześć. Proponuję cheddar red, port salut lub królewski z Sierpca, albo po prostu użyć dowolnego ulubionego sera 🙂 Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.