Surówka z kiszonej kapusty, czerwonej cebuli, jabłka i oleju.
Składniki dla 4-5 osób:
– 800 g kiszonej kapusty
– 2 małe czerwone cebulki, 1 większe jabłko
– pieprz czarny mielony, sól, cukier
– olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Kapustę odciskamy z wody, kroimy i wkładamy do miski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i delikatnie solimy, żeby nam zmiękła, a następnie mieszamy ją i przekładamy na kapustę.
Na cebulę wsypujemy 1 płaską łyżkę cukru i po 5-6 minutach dodajemy 5 łyżek oleju oraz przyprawiamy pieprzem.
Dodajemy jedno jabłko, które trzemy razem ze skórką na dużych oczkach. Wszystko mieszamy i odstawiamy kapustę na 10 minut, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.
Po tym czasie ponownie mieszamy, próbujemy i ewentualnie dodajemy olej lub przyprawiamy jeszcze pod własny smak.
Jeżeli w kiszonej kapuście nie ma marchewki to możemy jedną małą sztukę zetrzeć na dużych oczkach i dodać na samym początku.
Dodaj komentarz