Naleśniki z kurczakiem, brokułem, pieczarkami i żółtym serem.
Składników wystarczy na około 20 szt:
– 2 duże filety drobiowe – 1 większy lub 2 mniejsze brokuły – 600 g pieczarek – 400 g żółtego sera np. królewski, cheddar – pieprz, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka – masło, olej
Możemy do farszu dodać również pokrojoną w drobną kostkę niewielką czerwoną paprykę.
Sposób przygotowania:
Pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach i smażymy na maśle – pod koniec jak woda wyparuje to doprawiamy pieprzem i solą.
Filety drobiowe kroimy w mała kostkę, doprawiamy pieprzem ziołowym, solą i smażymy na oleju, a następnie osączamy na papierowych ręcznikach.
Różyczki brokułu blanszujemy, czyli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 i pół minuty od czasu gdy znów zaczną się gotować – wyciągamy i szybko wkładamy do miski z zimna wodą na kilka minut. Po osączeniu z wody kroimy różyczki brokułu na drobniejsze kawałki.
Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką, mieszamy ze sobą i nakładamy na połowę naleśnika, a następnie składamy na cztery.
Część gotowych naleśników możemy przechowywać w lodówce (do 2 dni) i odsmażyć w późniejszym czasie.
Naleśniki z farszem smażymy na minimalnej ilości oleju z obu stron na przykrytej pokrywką patelni – ser w środku roztopi się i sklei wszystkie składniki.
Podajemy z dowolnymi surówkami lub sosami np. czosnkowym, z majonezu i ketchupu lub innymi.
Przepis na naleśniki poniżej – zamiast mąki orkiszowej można użyć mąkę pszenną.
Dodaj komentarz