Naleśniki z kurczakiem, brokułem, pieczarkami i żółtym serem.

Składników wystarczy na około 20 szt:

– 2 duże filety drobiowe 
– 1 większy lub 2 mniejsze brokuły
– 600 g pieczarek
– 400 g żółtego sera np. królewski, cheddar
– pieprz, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka
– masło, olej

Możemy do farszu dodać również pokrojoną w drobną kostkę niewielką czerwoną paprykę.

Sposób przygotowania:

Pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach i smażymy na maśle – pod koniec jak woda wyparuje to doprawiamy pieprzem i solą.

Filety drobiowe kroimy w mała kostkę, doprawiamy pieprzem ziołowym, solą i smażymy na oleju, a następnie osączamy na papierowych ręcznikach.

Różyczki brokułu blanszujemy, czyli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 i pół minuty od czasu gdy znów zaczną się gotować – wyciągamy i szybko wkładamy do miski z zimna wodą na kilka minut. Po osączeniu z wody kroimy różyczki brokułu na drobniejsze kawałki.

Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.

Wszystkie składniki doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką, mieszamy ze sobą i nakładamy na połowę naleśnika, a następnie składamy na cztery.

Część gotowych naleśników możemy przechowywać w lodówce (do 2 dni) i odsmażyć w późniejszym czasie.

Naleśniki z farszem smażymy na minimalnej ilości oleju z obu stron na przykrytej pokrywką patelni – ser w środku roztopi się i sklei wszystkie składniki.

Podajemy z dowolnymi surówkami lub sosami np. czosnkowym, z majonezu i ketchupu lub innymi.

Przepis na naleśniki poniżej – zamiast mąki orkiszowej można użyć mąkę pszenną.

Naleśniki orkiszowe.

 

One comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.