Ajerkuchy z jabłkami.

Składniki dla 2 osób:

– 2 średnie jabłka
– 1 jajko
– 1 łyżka cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– około 1/2 szklanki mleka
– pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
– cukier puder do posypania
– smalec lub olej

Sposób przygotowania:

Mieszamy jajko z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem – ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Obtaczamy każdy plaster w cieście i smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron do ładnego zrumienienia.
Gotowe ajerkuchy odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy posypane cukrem pudrem.

Jak układamy na patelni plastry podczas smażenia to nie dolewamy ciasta w środek jabłka – ajerkuchy smażą się dosyć szybko i jak dolejemy za dużo to często się zdarza, że w środku ciasto jest surowe.

Kiedyś na Śląsku ajerkuchy były smażone wyłącznie na smalcu.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.