Świeżonka z karkówki i cebuli.

Świeżonkę jak sama nazwa mówi powinno się robić z tłustszych okrawków mięsnych zaraz po świniobiciu i taka jest najsmaczniejsza.

Kiedy jednak mamy smak i ochotę na świeżonkę, a nie mamy dostępu do takiego jeszcze ciepłego mięsa po uboju to trudno i robimy ją z tego co mamy.

Najlepsze są tłustsze kawałki świeżego (nie mrożonego) mieszanego mięsa wieprzowego lub można zrobić jak poniżej z samej karkówki. 

Składniki:

– 2 kg karkówki wieprzowej
– 0,6 kg cebuli po obraniu z łupin
– smalec wieprzowy
– sól, pieprz czarny mielony, przyprawa do karkówki lub mięsa wieprzowego

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w dużą kostkę, a cebulę w pół plasterki.

W większym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki smalcu i dodajemy pokrojone mięso.

Następnie po wstępnym obsmażeniu dolewamy pół szklanki wrzątku, zmniejszamy płomień na palniku i garnek przykrywamy.

Dusimy mięso mieszając od czasu do czasu, aż będzie w miarę miękkie, a jeżeli w trakcie cała woda wyparuje to możemy jeszcze trochę dolać.

Jak mięso zmięknie to dodajemy pokrojoną i posoloną cebulę, a następnie mieszając smażymy całość bez przykrycia. 

W trakcie smażenia dodajemy płaską łyżkę przyprawy do karkówki lub mięsa wieprzowego oraz sól i pieprz.

Ilość przypraw możemy zwiększyć po wstępnej degustacji.

Świeżonkę podajemy z chlebem lub z ugotowanymi kartoflami i surówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.