Surówka z białej kapusty, marchewek i szczypiorku.

Składniki:

– 1,5 kg białej kapusty ( po obraniu z brzydkich liści zostanie około 1,2 kg )
– 4 średnie marchewki
– 1 pęczek szczypiorku
– olej rzepakowy tłoczony na zimno 
– sok z połowy cytryny
– sól, cukier, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z brzydkich liści, a następnie szatkujemy do większej miski lub garnka, solimy i odstawiamy na 25 minut.

Marchewkę obieramy ze skórki i trzemy na tarce z dużymi oczkami, a szczypiorek drobno kroimy.

Kapustę odciskamy z powstałego płynu, który wylewamy, a następnie dodajemy marchewkę i szczypiorek.

Całość mieszamy i dodajemy sok z połowy cytryny, 3-4 łyżki oleju, sól, pieprz i cukier do smaku.

Ponownie mieszamy i po chwili degustujemy, a następnie doprawiamy ewentualnie pod własny smak.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.