Smażona karkówka w kawałkach z cebulą.

Jest to potrawa w smaku podobna do świeżonki, do której jednak wykorzystujemy tłustsze kawałki różnego mięsa po świniobiciu.

Składniki:

– 2 kg karkówki wieprzowej
– 0,6 kg cebuli po obraniu z łupin
– smalec wieprzowy
– sól, pieprz czarny mielony, przyprawa do karkówki lub mięsa wieprzowego

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w dużą kostkę, a cebulę w pół plasterki.

W większym garnku rozgrzewamy 2 łyżki smalcu i dodajemy pokrojone mięso.

Następnie po wstępnym obsmażeniu dolewamy pół szklanki wrzątku, zmniejszamy płomień na palniku i garnek przykrywamy.

Dusimy mięso mieszając od czasu do czasu, aż będzie w miarę miękkie, a jeżeli w trakcie cała woda wyparuje to możemy jeszcze trochę dolać.

Jak mięso zmięknie to dodajemy pokrojoną i posoloną cebulę, a następnie mieszając smażymy całość bez przykrycia. 

W trakcie smażenia dodajemy płaską łyżkę przyprawy do karkówki lub mięsa wieprzowego oraz sól i pieprz.

Ilość przypraw możemy zwiększyć po wstępnej degustacji.

Karkówkę podajemy z chlebem lub z ugotowanymi kartoflami i surówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.