Pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem i kurczakiem.

Składniki na 6 l zupy:

– 3 kg dojrzałych pomidorów
– 6-7 podudzi z kurczaka
– por, seler, 2 pietruszki
– 4 średnie marchewki
– 200 ml śmietany 18 %  do zup
– sól, cukier, domowa jarzynka lub vegeta, maggi
– zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Pomidory należy sparzyć, a następnie ściągamy z nich skórkę i wycinamy gniazda nasienne. Pomidory kroimy w drobną kostkę i gotujemy na małym ogniu osobno w garnku około 40 minut w celu zredukowania płynu – w trakcie gotowania solimy i doprawiamy cukrem. Pomidory można na koniec zblendować, ale w późniejszym czasie i tak się rozgotują.

Do większego garnka ( 7 l ) wlewamy 4 l wody i jak zacznie się gotować dodajemy podudzia, a po ponownym zagotowaniu zmniejszamy płomień pod palnikiem i dodajemy por, seler, pietruszki oraz pokrojone na połówki lub ćwiartki marchewki.

Dodajemy łyżkę soli, 2 łyżki jarzynki i gotujemy na małym ogniu około 20 minut po czym wyciągamy podudzia i dodajemy podgotowane pomidory.

Gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu, a w między czasie obieramy podudzia z mięsa, które dodajemy z powrotem do zupy.

Wyciągamy z zupy seler, por oraz pietruszki i zabielamy zupę śmietaną oraz po ponownym zagotowaniu doprawiamy przyprawami już pod własny smak.

Podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami oraz siekaną pietruszka dla tych co lubią.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.