Sałatka z kalafiora i pomidorów w sosie czosnkowym.

Składniki:

– 1 średni kalafior
– 5-6 średnich pomidorów
– świeży tymianek
– sól, kurkuma

– sos czosnkowy

Sposób przygotowania:

Kalafior dzielimy na kilka części i gotujemy, aż będzie miękki w takim stopniu jaki nam odpowiada. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (1 łyżeczka), która zabarwi go na żółto.

Pomidory najlepiej sparzyć i ściągnąć z nich skórkę, ale nie jest to konieczne (ja wolę bez skóry).

Kalafior po ugotowaniu studzimy i dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki lub większe kawałki pomidory. Wszystko posypujemy świeżym tymiankiem ( ilość dowolna ), dodajemy schłodzony sos czosnkowy i mieszamy.

Składniki na sos czosnkowy:

– 250 g gęstego jogurtu naturalnego
– 2 łyżki majonezu
– 3-4 większe ząbki czosnku (zależy od indywidualnych preferencji smakowych)
– sól

Sposób przygotowania:

Czosnek miażdżymy, siekamy i rozcieramy w moździerzu lub na desce – solimy.
Jogurt mieszamy z majonezem – dodajemy czosnek, ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą.

Sos przed dodaniem do sałatki odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Domowy sos czosnkowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.