Sałatka do słoików z cukinii, papryki i cebuli oraz zalewy z kurkumy.
Przepis na 11-12 słoików o pojemności 0,5 l.
Składniki:
– 3,5 kg cukinii – ( proponuję wykorzystać mniejsze sztuki zielone i żółte ) – 1 kg papryki czerwonej – 0,6 kg cebuli – 2 ząbki czosnku
Zalewa:
– 2 szklanki wody ( szklanka 250 ml ) – 2,5 łyżki soli – 2 łyżeczki żółtej lub białej gorczycy – 1 opakowanie kurkumy 20 g – 2 szklanki cukru – 1,5 szklanki octu z białych winogron
Sposób przygotowania:
Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w pół plasterki.
Do wody dodajemy cukier, sól, kurkumę gorczycę i ocet, a następnie wszystko mieszamy i zagotowujemy zalewę.
Do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną paprykę oraz cebulę i od czasu do czasu mieszamy całość.
Cukinię po umyciu kroimy w pół plasterki o grubości około 3 mm, a następnie przekładamy ją do większej miski, dodajemy posiekany czosnek i zalewamy wystudzoną zalewą razem z papryką i cebulą.
Odstawiamy całość na około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie odlewamy do drugiej miski zalewę i nakładamy sałatkę do wyparzonych słoików lekko ją uciskając, a następnie dolewamy zalewę zostawiając w słoiku 0,5 cm wolnego miejsca od góry.
Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je – do wyboru mamy dwie metody.
Pierwsza to 45 minut w nagrzanym piekarniku do 130 C.
Druga w garnku z wodą.
Dno garnka wykładamy wtedy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy je ciepłą wodą na wysokość 3/4. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy słoiki około 15 minut.
Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.
Dodaj komentarz