Sałatka do słoików z cukinii, papryki i cebuli oraz zalewy z kurkumy.

Przepis na 11-12 słoików o pojemności 0,5 l.

Składniki:

– 3,5 kg cukinii – ( proponuję wykorzystać mniejsze sztuki zielone i żółte )
– 1 kg papryki czerwonej
– 0,6 kg cebuli
– 2 ząbki czosnku

Zalewa:

– 2 szklanki wody ( szklanka 250 ml )
– 2,5 łyżki soli
– 2 łyżeczki żółtej lub białej gorczycy
– 1 opakowanie kurkumy 20 g
– 2 szklanki cukru 
– 1,5 szklanki octu z białych winogron

Sposób przygotowania:

Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w pół plasterki.

Do wody dodajemy cukier, sól, kurkumę gorczycę i ocet, a następnie wszystko mieszamy i zagotowujemy zalewę.

Do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną paprykę oraz cebulę i od czasu do czasu mieszamy całość.

Cukinię po umyciu kroimy w pół plasterki o grubości około 3 mm, a następnie przekładamy ją do większej miski, dodajemy posiekany czosnek i zalewamy wystudzoną zalewą razem z papryką i cebulą.

Odstawiamy całość na około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu.

Po tym czasie odlewamy do drugiej miski zalewę i nakładamy sałatkę do wyparzonych słoików lekko ją uciskając, a następnie dolewamy zalewę zostawiając w słoiku 0,5 cm wolnego miejsca od góry.

Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je – do wyboru mamy dwie metody.

Pierwsza to 45 minut w nagrzanym piekarniku do 130 C.

Druga w garnku z wodą.

Dno garnka wykładamy wtedy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy je ciepłą wodą na wysokość 3/4. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy słoiki około 15 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.