Placki z cukini, marchewek, kartofli, żółtego sera oraz wędzonego boczku.

Składniki:

– około 1,3 kg cukini
– 4 większe kartofle
– 3 średnie marchewki
– 1 większa cebula
– 300 g wędzonego boczku
– 200-250 g dowolnego żółtego sera
– 2-3 jajka
– skrobia ziemniaczana
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Cukinię po umyciu i odcięciu końcówek trzemy ( razem ze skórką ) na tarce z dużymi oczkami – jeżeli są to większe okazy to można wcześniej wydrążyć środek i pozbyć się pestek. Następnie cukinię solimy i odstawiamy na 15 minut.

Kartofle obieramy ze skórki i trzemy na drobnych oczkach, a następnie odciskamy z płynu, który zlewamy do miseczki.

Po kilku minutach na dnie miseczki osiądzie skrobia, którą po zlaniu płynu dodajemy z powrotem do startych kartofli.

Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek, do którego w trakcie smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

Marchewkę po obraniu skórki trzemy na dużych oczkach.

Cukinię odciskamy z wody i dodajemy starte kartofle oraz marchewkę, a następnie wystudzony boczek z cebulą.

Dodajemy 2-3 jajka oraz skrobię ziemniaczaną i ponownie wszystko mieszamy – ilość skrobi zależy od konsystencji i zawsze możemy dodać w trakcie smażenia placków.

Na koniec dodajemy starty na drobnych oczkach żółty ser, mieszamy i doprawiamy masę solą i pieprzem.

Placki smażymy na oleju podobnie jak kartoflane – mniejsze łatwiej się przewraca i są bardziej chrupiące.

Po usmażeniu odsączamy placki na papierowych ręcznikach.

Możemy podać z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.

Przepis na sos czosnkowy poniżej:

Domowy sos czosnkowy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.