Placki z cukini, marchewek, kartofli, żółtego sera oraz wędzonego boczku.
Składniki:
– około 1,3 kg cukini – 4 większe kartofle – 3 średnie marchewki – 1 większa cebula – 300 g wędzonego boczku – 200-250 g dowolnego żółtego sera – 2-3 jajka – skrobia ziemniaczana – olej rzepakowy – sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Cukinię po umyciu i odcięciu końcówek trzemy ( razem ze skórką ) na tarce z dużymi oczkami – jeżeli są to większe okazy to można wcześniej wydrążyć środek i pozbyć się pestek. Następnie cukinię solimy i odstawiamy na 15 minut.
Kartofle obieramy ze skórki i trzemy na drobnych oczkach, a następnie odciskamy z płynu, który zlewamy do miseczki.
Po kilku minutach na dnie miseczki osiądzie skrobia, którą po zlaniu płynu dodajemy z powrotem do startych kartofli.
Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek, do którego w trakcie smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Marchewkę po obraniu skórki trzemy na dużych oczkach.
Cukinię odciskamy z wody i dodajemy starte kartofle oraz marchewkę, a następnie wystudzony boczek z cebulą.
Dodajemy 2-3 jajka oraz skrobię ziemniaczaną i ponownie wszystko mieszamy – ilość skrobi zależy od konsystencji i zawsze możemy dodać w trakcie smażenia placków.
Na koniec dodajemy starty na drobnych oczkach żółty ser, mieszamy i doprawiamy masę solą i pieprzem.
Placki smażymy na oleju podobnie jak kartoflane – mniejsze łatwiej się przewraca i są bardziej chrupiące.
Po usmażeniu odsączamy placki na papierowych ręcznikach.
Możemy podać z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.
Dodaj komentarz