Pieczeń z indyka w sosie własnym.

Składniki:

– 1,4 kg fileta z indyka
– słodka papryka, jarzynka domowa lub vegeta
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Filet z indyka płuczemy i osuszamy, a następnie przyprawiamy  domową jarzynką lub vegetą i dusimy w garnku na oleju (pod przykryciem).

Jak włożymy indyka na rozgrzany olej to od razu dolewamy gorącą wodę na wysokość około 3 cm. Dusimy na małym ogniu od czasu do czasu przewracając indyka na każdą stronę. W między czasie dolewamy jeszcze wodę – całkowity czas duszenia i smażenia to około 90-100 minut.

Po około 75 minutach duszenia nie dolewamy już wody i czekamy, aż nam całkowicie odparuje ( częściowe przykrycie ).

Kiedy zostanie sam tłuszcz posypujemy indyka słodką papryką i obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor – przy przewracaniu fileta dodajemy jednak za każdym razem po kilka łyżek wody, żeby nasz indyk się za szybko nie spalił.

Gotową pieczeń kroimy na grubsze plastry po około 60 minutach od upieczenia. 

 

Pieczeń z indyka.

Tradycyjny sos pieczeniowy robimy na bazie przypalonego tłuszczu po smażeniu mięsa.

Wrzucamy do garnka z tłuszczem pokrojone w pół plasterki 2 większe cebule, które solimy i przyprawiamy pieprzem. Smażymy często mieszając, aż zmięknie i zalewamy gorącą przegotowaną wodą (około 1 l).

Po około 15 minutach gotowania na małym ogniu (cebula będzie się pomału rozpadać) dodajemy do smaku paprykę słodką lub ostrą i pieprz czarny mielony.

Po kolejnych kilku minutach dodajemy 3 zmiażdżone i roztarte ząbki czosnku, a następnie zagęszczamy sos przecierając przez sitko mąkę pszenną zmieszaną z wodą (3/4 szklanki zimnej wody i 2 łyżki mąki).

Podczas dolewania rozprowadzonej mąki w wodzie sos cały czas mieszamy, żeby nie zrobiły się kluchy.

Po ponownym zagotowaniu próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy sos solą, pieprzem oraz słodką lub ostrą papryką – jak sos jest mało esencjonalny w smaku to możemy dodać 1 kostkę pieczeniową.

Jeżeli cebula nie rozpadła się całkowicie i przeszkadzają nam jej kawałeczki to możemy na koniec sos zblendować co da nam jeszcze większą gęstość.

Na koniec dodajemy do gotowego sosu pokrojone plastry mięsa i podgrzewamy całość kilka minut.

Jasny sos pieczeniowy z cebulą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.