Marchewkę wkładamy do garnka i zalewamy do połowy zimną wodą (mrożona marchewka odda nam jeszcze wodę). Dodajemy na początek 2 płaskie łyżeczki soli i 6 łyżeczek cukru. Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem kilkanaście minut i dodajemy ciągle mieszając śmietanę. Kiedy marchewka pomału nam się gotuje robimy na patelni zasmażkę z masła i mąki – po kilku minutach smażenia (często mieszamy, żeby się nie przypaliła) kolor ma być podobny do tego jak na zdjęciu. Dodajemy do marchewki zasmażkę, mieszamy i gotujemy około 2-3 minuty próbując w międzyczasie i ewentualnie doprawiając cukrem i solą.
Zamiast zasmażki z mąki możemy obrać dużego kartofla, a następnie zetrzeć go na drobnych oczkach i dodać całość na kilka minut przed końcem gotowania. Smak będzie trochę inny, ale również bardzo dobry.
Podajemy jako ciepły warzywny dodatek do obiadu.
Podobnie gotujemy marchewkę z groszkiem, lub po ugotowaniu samej marchewki dodajemy groszek z puszki w ilości według własnego uznania.
Możemy także zrobić z pokrojonej w kostkę świeżej marchewki – dolewamy wtedy więcej wody do górnego poziomu marchewki i dłużej gotujemy.
ja nie dodaje śmietany, i tak jest pyszna
🙂
Świetny przepis, dziękuję 🙂
Dziękuję 🙂
Z chęcią wypróbowałam ze śmietaną,lecz niestety domownicy nie mogą jej spożywać .
Przepis świetny 👋
Tym bardziej doceniam,że zrobił go mężczyzna 🤗
Pozdrawiam 👍😊