Placek warstwowy ze śliwkami.

Rozmiar blachy 36x25x6 cm

We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.

Składniki:

– 1,2 kg śliwek węgierek
– 2 szklanki mąki pszennej tortowej
– 1 szklanka cukru
– 10-12 łyżek oleju
– 5-6 jajek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– masło do posmarowania blachy
– cukier puder

Sposób przygotowania:

Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki.

Jajka z cukrem ucieramy mikserem około 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć masę.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dosypujemy do masy cały czas miksując, a następnie dolewamy olej.

Blachę smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy mąką.

Wylewamy na blachę 2/3 ciasta ( jest dosyć gęste ) i układamy połówki śliwek obok siebie – następnie wylewamy resztę ciasta i układamy drugą warstwę śliwek.

Obie warstwy połówek śliwek układamy przekrojoną częścią do góry.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Jak ciasto wystygnie to można je posypać cukrem pudrem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.