Dżem z ciemnych ogrodowych winogron.

Coś czego nie kupicie w  żadnym sklepie, a kto lubi dżem z czarnej porzeczki będzie miło zaskoczony smakiem dżemu z winogron.

Dżem możemy zrobić metodą tradycyjną bez dodawania zagęszczaczy – polega to tylko i wyłącznie na długim, wolnym gotowaniu dżemu, aż sam zrobi się gęsty.
Zajmuje to nieco dłużej czasu ( około 4 godziny), ale jest wykonalne.

Druga metoda to dodanie naturalnej pektyny (do kupienia przez internet) – proszek z pektyną jest to najbardziej naturalny zagęszczacz owocowy do dżemów i galaretek. Nie zawiera konserwantów.

Trzecia metoda to dodawanie proszku zagęszczającego dżem typu ” Dżemix “, ” Żelfix ” i w ten sposób powstaje bardzo szybko konsystencja dżemu.

Każdy sam może zdecydować jakim sposobem chce zrobić swój dżem.

Składniki:

– 2,5 kg obranych owoców winogron ( około 3 kg przed obraniem )
– 30 g pektyny
– 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Kiście winogron płuczemy i obieramy – owoce wyglądające podejrzanie wyrzucamy.

Do garnka z przebranymi winogronami wlewamy 150 ml wody, a następnie owoce rozgniatamy, doprowadzamy do zagotowania i na niewielkim ogniu gotujemy około 1 godziny mieszając od czasu do czasu.

Następnie owoce blendujemy i przecieramy przez sitko w celu wyłapania pestek i pozostałych skórek.

Powstały gęsty sok (około 1,9 l) gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut, a następnie dodajemy połowę cukru zmieszanego z pektyną i po kilku minutach gotowania resztę cukru.

Po chwili kosztujemy i ewentualnie jak ktoś lubi bardziej słodki dżem to dodaje jeszcze 100-200 g cukru.

Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru i nakładamy gorący dżem do wyparzonych słoiczków.

Pasteryzujemy w piekarniku 40 minut w temp. 125 C lub 20 minut w garnku z wrzącą wodą (dno garnka wykładamy ściereczką lub gazą) – po wyciągnięciu odwracamy słoiki do góry dnem na 30 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.