Mięsny sos pomidorowy z boczkiem.

Składniki:

– 1-1,2 kg mięsa wieprzowo – wołowego 
– 1 kg pomidorów
– 150 g boczku wędzonego
– 2 średnie cebule
– 2-3 ząbki czosnku
– słoiczek pomidorów lekko podsmażonych “Pudliszki”
– sól, pieprz czarny mielony, chili w płatkach, bazylia, oregano

– smalec lub olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, boczek kroimy w kostkę lub paseczki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i rozcieramy z odrobiną soli.

Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, a następnie ściągnąć skórkę, wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić.

Boczek podsmażamy, a jeżeli jest mało tłusty to dodajemy odrobinę smalcu lub oleju. Następnie dodajemy pokrojoną i lekko posoloną cebulę. Wszystko razem ponownie podsmażamy.

Drobno pokrojone pomidory gotujemy w garnku, aż zaczną się rozpadać – możemy je również zblendować.

W drugim garnku przysmażamy zmielone mięso na odrobinie smalcu lub oleju, a po odparowaniu wody i lekkim podsmażeniu dodajemy boczek z cebulą, posiekany czosnek i ponownie całość smażymy kilka minut.

Następnie dodajemy pomidory i po kilku minutach lekko podsmażone pomidory z “Pudliszek”, które przecieramy przez sitko lub zamiennie 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Jeżeli konsystencja po dodaniu pomidorów będzie zbyt gęsta to dolewamy niewielką ilość wrzątku.

Całość dusimy na niewielkim ogniu często mieszając, aż konsystencja sosu będzie nas zadowalać doprawiając sos w trakcie solą, pieprzem, chili w płatkach oregano i bazylią.

Jak jesteśmy mało cierpliwi, a sos wyszedł za rzadki to możemy na koniec zagęścić go “zaklepką”, czyli niewielką ilością mąki pszennej rozmieszanej w zimnej wodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.