Papryka czerwona z musztardą miodową do słoików.

To typowo domowy przepis rodem z Chorwacji i raczej nie kupimy tego u nich w sklepach.

Bardzo prosty w wykonaniu, sprawdza się jako dodatek do gotowanych, smażonych i pieczonych mięs, gotowanej kiełbasy lub parówek, kiełbasy z rożna, wędlin lub do smarowania mięsa na rolady.

Składniki:

– 4 – 4,5 kg czerwonej papryki
– 500-600 g musztardy o łagodnym smaku ( osobiście używam musztardy miodowej)
– 200 ml oleju rzepakowego
– opcja to miód gryczany, akacjowy lub wielokwiatowy 1-2 łyżki ( ja dodaję, a to czy wy dodacie stwierdzicie sami pod koniec po wstępnej degustacji )

  • polecam wykorzystać musztardę miodową lub pół na pół miodową, stołową lub delikatesową

  • nie polecam musztardy sarepskiej, chrzanowej oraz musztard ostrych – smak potrawy będzie gorzkawy

Składniki na zalewę:

– 150 ml octu spirytusowego lub winnego
– 150 ml wody
– łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach
– 4-5 listków laurowych
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Paprykę myjemy, a następnie wycinamy gniazda i kroimy na 3-4 cm paseczki.

W większym garnku ( 7 l ) garnku mieszamy składniki na zalewę i wrzucamy paprykę (papryka puści własny sok, więc zalewy nie trzeba więcej).

Jak papryka zacznie się gotować to po 5 minutach wyłączamy palnik, a następnie studzimy i odcedzamy (podczas studzenia możemy co jakiś czas paprykę wymieszać).

Zalewa z sokiem, z papryki już nie będzie nam potrzebna (możemy też powybierać z papryki ziarenka pieprzu, które mogą nas denerwować podczas jedzenia).

Musztardę mieszamy dokładnie z olejem i dodajemy do wystudzonej papryki, a następnie ponownie mieszamy i próbujemy – w tym momencie decydujemy czy dodajemy miód.

Gotową paprykę nakładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut w garnku z wodą i wyłożoną na dnie gazą lub 30 minut w piekarniku, w temp. 130 C

Słoiki wyciągamy, odwracamy je do góry dnem i odstawiamy na drewnianą deseczkę, na 30 minut.

Z podanych proporcji wyjdzie 6 słoików o pojemności 0,5 l

Można wykorzystać 2-3 żółte papryki dla urozmaicenia koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.