Frikadelu z kapustą włoską, warzywami, mięsnymi kulkami i pomidorami.
Frikadelu to tradycyjna potrawa ( zupa ) łotewska – podstawowymi składnikami są małe pulpeciki mięsne, kartofle i marchewka, ale można wykorzystać też inne warzywa.
Na Śląsku znana jako ajntopf z kulkami mięsnymi, a w innych rejonach Polski często występuje pod nazwą jarzynowej z klopsikami.
Proporcje na 6,5 l zupy.
Składniki na pulpeciki:
– 800 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego – 1 większa cebula, olej – 1 jajko – 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej – pieprz czarny mielony, sól
Składniki na frikadelu:
– 1 mała lub pół większej główki kapusty włoskiej – 800 g pomidorów – 6 średnich kartofli – 3 średnie marchewki – por, seler z liśćmi, pietruszka korzeń – mały pęczek koperku – sól, domowa jarzynka lub vegeta, maggi (dodatkowo kminek)
– garnek 7 l
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, jajko, kaszę manną lub bułkę tartą. Przyprawiamy pieprzem oraz solą, a następnie wyrabiamy ręcznie i lepimy małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kapustę przebieramy z wierzchnich liści, szatkujemy i przelewamy wrzątkiem na sicie lub w durszlaku. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i drobno pokroić. Kartofle obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, a koperek siekamy.
Do garnka z gotującą wodą (około 4,5 l wody) wrzucamy mięsne kulki, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy na małym ogniu około 5-6 minut.
Dodajemy pietruszkę, seler oraz por i po kilku minutach gotowania pokrojone kartofle i marchewkę.
Następnie dodajemy 2 łyżki domowej jarzynki lub vegety i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
Wyciągamy por, seler i pietruszkę, a następnie dodajemy kapustę i po 10 minutach pomidory.
Gotujemy do czasu, aż kapusta będzie miękka i przyprawiamy zupę pod własny smak magii, solą, jarzynką lub innymi przyprawami (można dodać kminek mielony).
Na koniec dodajemy posiekany koperek i jak się zupa zagotuje to po 2 minutach jest gotowa.
Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.
Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.
Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.
Super! Jedzmy często zupy ☺
🙂 🙂 🙂