Frikadelu z kapustą włoską, warzywami, mięsnymi kulkami i pomidorami.

Frikadelu to tradycyjna potrawa ( zupa ) łotewska – podstawowymi składnikami są małe pulpeciki mięsne, kartofle i marchewka, ale można wykorzystać też inne warzywa.

Na Śląsku znana jako ajntopf z kulkami  mięsnymi, a w innych rejonach Polski często występuje pod nazwą jarzynowej z klopsikami.

Proporcje na 6,5 l zupy.

Składniki na pulpeciki:

– 800 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
– 1 większa cebula, olej
– 1 jajko
– 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
– pieprz czarny mielony, sól

Składniki na frikadelu:

– 1 mała lub pół większej główki kapusty włoskiej 
– 800 g pomidorów
– 6 średnich kartofli
– 3 średnie marchewki
– por, seler z liśćmi, pietruszka korzeń
– mały pęczek koperku
– sól, domowa jarzynka lub vegeta, maggi (dodatkowo kminek)

– garnek 7 l

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, jajko, kaszę manną lub bułkę tartą. Przyprawiamy pieprzem oraz solą, a następnie wyrabiamy ręcznie i lepimy małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Kapustę przebieramy z wierzchnich liści, szatkujemy i przelewamy wrzątkiem na sicie lub w durszlaku. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i drobno pokroić. Kartofle obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, a koperek siekamy.

Do garnka z gotującą wodą (około 4,5 l wody) wrzucamy mięsne kulki, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy na małym ogniu około 5-6 minut.

Dodajemy pietruszkę, seler oraz por i po kilku minutach gotowania pokrojone kartofle i marchewkę.

Następnie dodajemy 2 łyżki domowej jarzynki lub vegety i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

Wyciągamy por, seler i pietruszkę, a  następnie dodajemy kapustę i po 10 minutach pomidory.

Gotujemy do czasu, aż kapusta będzie miękka i przyprawiamy zupę pod własny smak magii, solą, jarzynką lub innymi przyprawami (można dodać kminek mielony).

Na koniec dodajemy posiekany koperek i jak się zupa zagotuje to po 2 minutach jest gotowa.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.