Pomidory partiami należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie wyciąć gniazda i pokroić na pół lub ćwiartki (jak są większe).
Wkładamy je następnie do większego garnka i gotujemy kilka minut od momentu zagotowania na małym ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszając, żeby się za bardzo nie rozpadły – w między czasie dodajemy sól w ilości 1 łyżka na 3 litry pomidorów.
Nakładamy gorące kawałki razem z sokiem do wyparzonych w piekarniku słoików.
Jeżeli pomidory mają być przechowywane dłużej to radzę dodatkowo pasteryzować około 8 minut w garnku z wodą.
Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy około 8 minut.
Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.
Po 30 minutach można słoiki obrócić.
Pomidory przechowywane w piwnicy ( u mnie w temp. 18 C ) wytrzymują bez problemu 2 lata.
Dodaj komentarz