Pomidory bez skórki we własnej zalewie.

Pomidory partiami należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie wyciąć gniazda i pokroić na pół lub ćwiartki (jak są większe).

Wkładamy je następnie do większego garnka i gotujemy kilka minut od momentu zagotowania na małym ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszając, żeby się za bardzo nie rozpadły – w między czasie dodajemy sól w ilości 1 łyżka na 3 litry pomidorów.

Nakładamy gorące kawałki razem z sokiem do wyparzonych w piekarniku słoików.

Jeżeli pomidory mają być przechowywane dłużej to radzę dodatkowo pasteryzować około 8 minut w garnku z wodą.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy około 8 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Pomidory przechowywane w piwnicy ( u mnie w temp. 18 C ) wytrzymują bez problemu 2 lata.

Z  11 kg wyszło 9 litrów gotowych pomidorów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.