Szarlotka sypana z antonówkami.

We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.

Składniki:

– 1,5 kg jabłek (najlepsze moim zdaniem są antonówki, ale można użyć dowolnego gatunku)
– 1 szklanka mąki orkiszowej białej ( może być zamiennie mąka pszenna tortowa )
– 1 szklanka kaszy manny
– 1 szklanka cukru ( można użyć cukru brązowego )
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 kostki zamrożonego masła( 150 g )

  • dodatkowo cynamon, cukier puder

Sposób przygotowania:

Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać i podzielić na trzy równe części.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach – można dodać trochę cynamonu jak ktoś lubi i ewentualnie łyżeczkę cukru pudru jak lubimy bardziej słodko – mieszamy I dzielimy na dwie części.

Foremkę ( moja miała wymiary 25-30 cm – ale może być mniejsza ) smarujemy masłem.

Składniki wykładamy do foremki na zmianę – najpierw na spód część sypką, a następnie jabłka, część sypką i ponownie jabłka oraz na koniec trzecią część sypką.

Wierzch posypujemy startymi wiórkami masła (masło musi być wcześniej zamrożone i trzemy je na tarce z dużymi oczkami).

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Szarlotka jest najsmaczniejsza podana na ciepło razem z lodami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.