Karkówka po węgiersku z papryką, pieczarkami i cebulą.
Składniki:
– 1,5 kg karkówki wieprzowej – 1 większa papryka czerwona i 1 żółta – 3 większe cebule – 700 g pieczarek – masło, smalec – węgierska pasta paprykowa i pasta do gulaszu ( widoczne na zdjęciu ) – przyprawa do karkówki, pieprz czarny, sól
Sposób przygotowania:
Pieczarki kroimy na kawałki i smażymy na maśle (1 łyżka), pod koniec kiedy woda odparuje to solimy i przyprawiamy pieprzem.
Mięso kroimy w większą kostkę jak na gulasz i smażymy na smalcu (2-3 łyżki), przyprawiamy pieprzem i solą oraz podlewamy niewielką ilością gorącej wody.
Kiedy cała woda odparuje to smażymy mięso przez chwilę na pozostałym tłuszczu i dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę, którą wcześniej przyprawiamy pieprzem i solą – wszystko razem smażymy na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i podlewamy w miedzy czasie niewielką ilością gorącej wody.
Przyprawiamy całość przyprawą do karkówki i dodajemy po chwili pokrojoną w paski paprykę.
Dusimy około 8 minut mieszając od czasu do czasu i dodajemy podsmażone pieczarki oraz pastę paprykową i pastę do gulaszu (po 1 płaskiej łyżce).
Gęstość potrawy zależy od własnych preferencji i jeżeli chcemy mieć więcej sosu to dolewamy trochę gorącej wody.
Wszystko ponownie dusimy kilka minut i danie jest gotowe.
Dodaj komentarz