Karkówka po węgiersku z papryką, pieczarkami i cebulą.

Składniki:

– 1,5 kg karkówki wieprzowej
– 1 większa papryka czerwona i 1 żółta
– 3 większe cebule
– 700 g pieczarek
– masło, smalec
– węgierska pasta paprykowa i pasta do gulaszu ( widoczne na zdjęciu )
– przyprawa do karkówki, pieprz czarny, sól

Sposób przygotowania:

Pieczarki kroimy na kawałki i smażymy na maśle (1 łyżka), pod koniec kiedy woda odparuje to solimy i przyprawiamy pieprzem.

Mięso kroimy w większą kostkę jak na gulasz i smażymy na smalcu (2-3 łyżki), przyprawiamy pieprzem i solą oraz podlewamy niewielką ilością gorącej wody.

Kiedy cała woda odparuje to smażymy mięso przez chwilę na pozostałym tłuszczu i dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę, którą wcześniej przyprawiamy pieprzem i solą – wszystko razem smażymy na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i podlewamy w miedzy czasie niewielką ilością gorącej wody. 

Przyprawiamy całość przyprawą do karkówki i dodajemy po chwili pokrojoną w paski paprykę.

Dusimy około 8 minut mieszając od czasu do czasu i dodajemy podsmażone pieczarki oraz pastę paprykową i pastę do gulaszu (po 1 płaskiej łyżce).

Gęstość potrawy zależy od własnych preferencji i jeżeli chcemy mieć więcej sosu to dolewamy trochę gorącej wody.

Wszystko ponownie dusimy kilka minut i danie jest gotowe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.