Sałatka do słoików z ogórków gruntowych, papryki białej i czerwonej oraz marchewek, cebuli i zielonej pietruszki.
Przepis na 11-12 słoików o pojemności 0,5 l.
Składniki:
– 5 kg ogórków gruntowych – 1 kg marchewki – 1 kg cebuli – 1 kg papryki białej – 0,5 kg papryki czerwonej – pęczek zielonej pietruszki – 3 łyżki soli
Zamiast papryki białej można użyć żółtą lub w całości czerwoną.
Zalewa:
– 1 i 1/3 szklanki oleju – 1 i 1/3 szklanki cukru – 1 i 1/3 szklanki octu jabłkowego lub z białych winogron
Ocet z cukrem zagotować, wystudzić i dodać olej.
Ilość zalewy można sobie regulować według własnych upodobań smakowych od 1 do 2 szklanek każdego składnika.
Sposób przygotowania:
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, solimy, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie marchewkę obieramy ze skórki i trzemy na tarce z dużymi oczkami, cebulę kroimy w pół plasterki, paprykę w paseczki, a zieloną pietruszkę siekamy.
Z ogórków po odciśnięciu wylewamy wodę, dodajemy wszystkie pozostałe warzywa – wlewamy wystudzoną zalewę i mieszamy.
Odstawiamy ponownie na 3 godziny i od czasu do czasu sałatkę mieszamy.
Nakładamy sałatkę do wyparzonych słoików lekko ją uciskając i dolewamy na koniec zalewę.
Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je – do wyboru mamy dwie metody.
Pierwsza to 45 minut w nagrzanym piekarniku do 130 C.
Druga w garnku z wodą.
Dno garnka wykładamy wtedy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy je ciepłą wodą na wysokość 3/4. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy słoiki około 15 minut.
Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.
Dodaj komentarz