Sałatka z kurczakiem, pieczarkami, sałatą lodową i warzywami.

Składniki:

– 1 kg filetów z kurczaka
– 400 g pieczarek
– 6 większych liści sałaty lodowej
– 1 większa lub dwie mniejsze białe papryki
– 1 por
– 4 gałązki selera naciowego
– 1 czerwona cebula
– 5 średnich ogórków gruntowych
– 3 średnie marchewki
– 3 ząbki czosnku
– majonez, jogurt naturalny
– przyprawa koperkowo – ziołowa Knorr 2 paczuszki
– pieprz cayenne, pieprz czarny, sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka
– olej rzepakowy, masło

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę – nacieramy przyprawami (pieprz ziołowy, pieprz cayenne, przyprawa do kurczaka, sól) oraz olejem i odstawiamy na 2 godziny.

Pieczarki kroimy w kawałki i podsmażamy na maśle – pod koniec przyprawiamy pieprzem czarnym i solą.

Pokrojonego kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zarumieni – odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Liście sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki (wcześniej obrane ze skórki), paprykę oraz cebulę.

Por należy przekroić wzdłuż, a następnie kroimy cienko w pół plasterki (środek pora jeżeli jest twardy to usuwamy), seler naciowy kroimy w drobne paseczki.

Marchewkę trzemy na dużych oczkach, czosnek drobno siekamy i solimy.

Wszystkie warzywa mieszamy z kurczakiem i pieczarkami – dodajemy przyprawę koperkowo – ziołową oraz po 2 łyżki majonezu i jogurtu (można dodać więcej jak ktoś chce). Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.