Sałatka szwedzka do słoików z ogórków gruntowych i cebuli.
Składniki:
– 4 kg średniej wielkości ogórków gruntowych – 4 duże cebule – 4 łyżki stołowe soli
dodatkowo po 4 płaskie łyżeczki gorczycy i czarnego pieprzu ziarnistego
Składniki na zalewę:
– 2 szklanki wody ( szklanka 250 ml ) – 1 szklanka octu spirytusowego 10 % i 1 szklanka octu z białych winogron – 1,5 szklanki cukru – 1 szklanka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy, a następnie odcinamy z nich końcówki i kroimy razem ze skórką na cienkie plasterki ( możemy to zrobić na szatkownicy).
Pokrojone ogórki przekładamy do większej miski i dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę.
Dodajemy sól, a następnie mieszamy całość i przykrywamy miskę ściereczką – odstawiamy na 2-3 godziny.
W międzyczasie zagotowujemy wszystkie składniki zalewy.
Ogórki z cebulą odciskamy z powstałego płynu, dodajemy pieprz i gorczycę, a następnie mieszamy i dosyć ciasno układamy w słoiczkach zostawiając od góry około 2 cm luzu.
Zalewamy sałatkę ciepłą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je w garnku z wodą.
Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy 15 minut.
Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.
Po 30 minutach można słoiki obrócić.
Na bieżąco gotowe do spożycia po około 10 dniach. Natomiast przechowywane w piwnicy ( u mnie w temp. 18 C ) wytrzymują bez problemu ponad rok.
Z przepisu wyjdzie 8 słoiczków o pojemności 0,4 l.
Dodaj komentarz