Sałatka szwedzka do słoików z ogórków gruntowych i cebuli.

Składniki:

– 4 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
– 4 duże cebule 
– 4 łyżki stołowe soli

  • dodatkowo po 4 płaskie łyżeczki gorczycy i czarnego pieprzu ziarnistego

Składniki na zalewę:

– 2 szklanki wody ( szklanka 250 ml )
– 1 szklanka octu spirytusowego 10 % i 1 szklanka octu z białych winogron
– 1,5 szklanki cukru
– 1 szklanka oleju rzepakowego 

Sposób przygotowania:

Ogórki myjemy, a następnie odcinamy z nich końcówki i kroimy razem ze skórką na cienkie plasterki ( możemy to zrobić na szatkownicy).

Pokrojone ogórki przekładamy do większej miski i dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę.

Dodajemy sól, a następnie mieszamy całość i przykrywamy miskę ściereczką – odstawiamy na 2-3 godziny.

W międzyczasie zagotowujemy wszystkie składniki zalewy.

Ogórki z cebulą odciskamy z powstałego płynu, dodajemy pieprz i gorczycę, a następnie mieszamy i dosyć ciasno układamy w słoiczkach zostawiając od góry około 2 cm luzu.

Zalewamy sałatkę ciepłą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je w garnku z wodą.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy 15 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Na bieżąco gotowe do spożycia po około 10 dniach. Natomiast przechowywane w piwnicy ( u mnie w temp. 18 C ) wytrzymują bez problemu ponad rok.

Z przepisu wyjdzie 8 słoiczków o pojemności 0,4 l.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.