Pierogi z kartoflami i owczą bryndzą okraszone podsmażoną cebulką.
Z podanego przepisu wyjdzie około 50 sztuk.
Składniki i przepis na farsz: ========================
– 400 g owczej bryndzy – 750 g kartofli po obraniu – 3 większe cebule – masło – sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Kartofle obrać, ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę lub zmielić.
Bryndzę zetrzeć na tarce , a cebulę pokroić drobno w kosteczkę, posolić i podsmażyć na maśle, aż zmięknie i będzie miała słodkawy smak.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy pieprzem (do farszu dodajemy 2/3 cebuli, a resztę zostawiamy na okrasę).
Składniki i przepis na ciasto: =========================
– 400 g mąki pszennej + kilka łyżek na wyrabianie – 1 szklanka bardzo ciepłej wody – 3 łyżki oleju – 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania ciasta:
Do wody wlewamy olej, wsypujemy sól i mieszamy – wlewamy do miski z przesianą mąką i wszystko jeszcze raz mieszamy.
Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy, a następnie odkładamy w misce, żeby odpoczęło na 10 minut.
Sposób przygotowania pierogów:
Z całości ciasta bierzemy 1/4 części, wałkujemy na placek, wykrawamy szklanką placuszki, na które nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy.
Pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy, żeby nam nie wyschły.
Pozostałe kawałeczki ciasta po wykrawaniu dodajemy do reszty ciasta i wałkujemy kolejny placek.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.
Pierogi, które nie zjemy na bieżąco polecam po ugotowaniu włożyć na kilkanaście sekund do miski z zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie. Po chwili przełożyć je do większego naczynia, polać odrobiną oleju i przemieszać (nie będą nam się sklejały po wystygnięciu).
Takie pierogi możemy porcjować i zamrozić w woreczkach, a po odmrożeniu możemy je podsmażyć na patelni, odgrzać w piekarniku lub wrzucić na posolony wrzątek i od czasu ponownego zagotowania wody gotować około 1-1,5 minuty.
Dodaj komentarz