Pierogi z kartoflami i owczą bryndzą okraszone podsmażoną cebulką.

Z podanego przepisu wyjdzie około 50 sztuk.

Składniki i przepis na farsz:
========================

– 400 g owczej bryndzy
– 750 g kartofli po obraniu
– 3 większe cebule
– masło
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kartofle obrać, ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę lub zmielić.

Bryndzę zetrzeć na tarce , a cebulę pokroić drobno w kosteczkę, posolić i podsmażyć na maśle, aż zmięknie i będzie miała słodkawy smak. 

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy pieprzem (do farszu dodajemy 2/3 cebuli, a resztę zostawiamy na okrasę).

Składniki i przepis na ciasto:
=========================

– 400 g mąki pszennej + kilka łyżek na wyrabianie
– 1 szklanka bardzo ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania ciasta:

Do wody wlewamy olej, wsypujemy sól i mieszamy – wlewamy do miski z przesianą mąką i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy, a następnie odkładamy w misce, żeby odpoczęło na 10 minut.

Sposób przygotowania pierogów:

Z całości ciasta bierzemy 1/4 części, wałkujemy na placek, wykrawamy szklanką placuszki, na które nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy.

Pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy, żeby nam nie wyschły.

Pozostałe kawałeczki ciasta po wykrawaniu dodajemy do reszty ciasta i wałkujemy kolejny placek.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Pierogi, które nie zjemy na bieżąco polecam po ugotowaniu włożyć na kilkanaście sekund do miski z zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie. Po chwili przełożyć je do większego naczynia, polać odrobiną oleju i przemieszać (nie będą nam się sklejały po wystygnięciu).

Takie pierogi możemy porcjować i zamrozić w woreczkach, a po odmrożeniu możemy je podsmażyć na patelni, odgrzać w piekarniku lub wrzucić na posolony wrzątek i od czasu ponownego zagotowania wody gotować około 1-1,5 minuty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.