Bułki orkiszowe na maślance.

Składniki na ciasto:

– 750 g mąki orkiszowej typ 700 + dodatkowo 50-100 g do podsypania podczas wyrabiania
– 1 szklanka ciepłej wody ( szklanka 250 ml )
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 2 łyżeczki soli

Składniki na zaczyn:

– 1 szklanka lekko podgrzanej maślanki 
– 50 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1 łyżka mąki orkiszowej 

Dodatkowo:

– ciepłe mleko do posmarowania bułek

– ewentualnie do bułek możemy dodać siemię lniane, kminek, czarnuszkę, żurawinę, prażoną cebulkę, prażony słonecznik, prażoną dynię, czosnek niedźwiedzi, orzechy lub inne dodatki

Sposób przygotowania:

W garnuszku do ciepłej maślanki dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru pudru i łyżkę mąki, a następnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby nasz  zaczyn wyrósł.

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, wyrośnięty zaczyn, ciepłą wodę zmieszaną z solą i olej. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ręcznie ciasto dodając trochę mąki. Następnie wkładamy ciasto do metalowej miski, lub naczynia żaroodpornego wysypanego mąką (żeby ciasto się nie przykleiło) i przykrywamy ściereczką.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 50-60 C i wyłączamy.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika miskę lub naczynie żaroodporne na około 25 minut i zamykamy drzwiczki na 10 minut, a następnie uchylamy je – ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wkładamy z powrotem do większej miski lub wykładamy na stolnicę (ewentualnie blat kuchenny) i lekko uderzamy pięścią, żeby je odgazować. Oprószamy dłonie mąką, dzielimy ciasto na 12 części i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę (w tym momencie dodajemy ewentualne dodatki).

Bułeczki układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Jednocześnie włączamy piekarnik, żeby się nagrzewał i czekamy około 20 minut do wyrośnięcia bułek.

Przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy bułki ciepłym mlekiem.

Blachę wkładamy na drugi stopień od dołu piekarnika i w zależności jak mocno wypieczone bułki chcemy mieć to czas pieczenia kształtuje się od 20 do 25 minut bez termo obiegu w temp. 220 C ustawiając grzanie piekarnika góra-dół.

Po upieczeniu smarujemy gorące bułki przegotowaną zimną wodą (glazurowanie skórki).

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.