Domowy sos kurkowy.

Składniki:

– 450 g świeżych lub mrożonych kurek ( pieprznika jadalnego )
– 250 g śmietany 18 %
– 0,8 litra bulionu warzywnego, mięsnego lub zrobionego z kostek rosołowych, albo vegety
– 2 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– masło
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kurki czyścimy, płuczemy, kroimy i smażymy na patelni około 6 minut (na maśle).

Cebulę kroimy w kostkę, solimy, przyprawiamy pieprzem i smażymy w garnku również na maśle.

Jak cebula będzie już miękka oraz słodkawa w smaku to dodajemy posiekany czosnek i po 2 minutach smażone wcześniej kurki.

Wszystko razem dusimy kilka minut mieszając co jakiś czas.

Następnie do garnka wlewamy gorący bulion i po kilku minutach od czasu zagotowania zagęszczamy nasz sos dodając śmietanę zmieszaną z mąką pszenną.

Przecieramy ją nad garnkiem przez sitko i mieszamy całość dosyć często, żeby nie zrobiły się kluski, a następnie gotujemy kilka minut na niewielkim ogniu i mieszamy od czasu do czasu.

Sos kurkowy dla mnie nie wymaga już przypraw, ale każdy musi sam ocenić i ewentualnie doprawić pod własny smak.

Na koniec dodajemy siekany koperek oraz zieloną pietruszkę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.