Zapiekana cukinia, nadziewana drobiowym farszem z dodatkiem pieczarek, pomidorów oraz sera cheddar.

Do dania wykorzystujemy większe okazy cukinii.

Cukinię myjemy (można ja wyszorować), wycieramy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy wzdłuż na pół i łyżką wydrążamy środek, który możemy dodać do farszu – delikatnie solimy i odstawiamy na kilkanaście minut.

Nakładamy do środka farsz z przepisu poniżej i układamy gotowe cukinie na blaszce wyłożonej folią lub papierem do pieczenia.

Pieczemy bez termo obiegu około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C, a następnie wyciągamy i nakładamy plastry ulubionego żółtego sera, który posypujemy słodką papryką i wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 6 minut.

 

Farsz z mięsa drobiowego, pieczarek, pomidorów, cebuli oraz sera cheddar.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.