Farsz z mięsa drobiowego, pieczarek, pomidorów, cebuli oraz sera cheddar.
Farsz idealnie nadaje się do naleśników, krokietów, gołąbków, pierogów, knedli, do dań z makaronem, ryżem, kaszą oraz do nadziewania i zapiekania cukinii, kabaczków, papryki i innych warzyw.
Składniki:
– 1 kg filetów z kurczaka – 800 g pieczarek – 6 średnich pomidorów – 2 duże cebule – 6 ząbków czosnku – 200 g sera cheddar – masło, olej – sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, oregano, suszone pomidory z bazylią
Sposób przygotowania:
Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle – pod koniec solimy i przyprawiamy pieprzem.
Pomidory należy sparzyć gorącą wodą, a następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na odrobinie oleju oraz masła, a następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojone pomidory – kilka minut dusimy całość bez przykrycia, aż odparuje woda.
Filety z kurczaka po oczyszczeniu mielimy i smażymy na oleju używając woka lub większej głębszej patelni.
Po odparowaniu z mięsa wody dodajemy usmażone wcześniej pieczarki, cebulę z pomidorami i czosnkiem oraz po kilku minutach starty na drobnych oczkach ser cheddar.
Na koniec możemy jeszcze farsz przyprawić suszonymi pomidorami z bazylią, oregano oraz pieprzem ziołowym.
Dodaj komentarz