Farsz z mięsa drobiowego, pieczarek, pomidorów, cebuli oraz sera cheddar.

Farsz idealnie nadaje się do naleśników, krokietów, gołąbków, pierogów, knedli, do dań z makaronem, ryżem, kaszą oraz do nadziewania i zapiekania cukinii, kabaczków, papryki i innych warzyw.

Składniki:

– 1 kg filetów z kurczaka
– 800 g pieczarek
– 6 średnich pomidorów
– 2 duże cebule
– 6 ząbków czosnku
– 200 g sera cheddar
– masło, olej
– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, oregano, suszone pomidory z bazylią

Sposób przygotowania:

Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle – pod koniec solimy i przyprawiamy pieprzem.

Pomidory należy sparzyć gorącą wodą, a następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na odrobinie oleju oraz masła, a następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojone pomidory – kilka minut dusimy całość bez przykrycia, aż odparuje woda.

Filety z kurczaka po oczyszczeniu mielimy i smażymy na oleju używając woka lub większej głębszej patelni.

Po odparowaniu z mięsa wody dodajemy usmażone wcześniej pieczarki, cebulę z pomidorami i czosnkiem oraz po kilku minutach starty na drobnych oczkach ser cheddar.

Na koniec możemy jeszcze farsz przyprawić suszonymi pomidorami z bazylią, oregano oraz pieprzem ziołowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.