Surówka z młodej białej kapusty, pora, selera naciowego, marchewek, jabłek oraz majonezu.

Składniki:

– 1 większa główka młodej białej kapusty
– 1 większy por
– 2-3 gałązki selera naciowego
– 2 marchewki
– 2 jabłka
– pęczek koperku
– sok z cytryny 1 łyżka
– majonez
– sól, pieprz czarny mielony, cukier

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy, solimy, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie kroimy białą część pora wzdłuż na pół, a następnie w cieniutkie pół plasterki –  seler naciowy kroimy podobnie.

Marchewki i jabłka obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach, a koperek siekamy (dodajemy do jabłek sok z cytryny,).

Kapustę odciskamy z wody i dodajemy por, seler, marchewki, jabłka i koperek oraz 2 łyżki ulubionego majonezu.

Wszystko razem mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.

Ilość majonezu możemy zwiększyć lub zmniejszyć (zależy od indywidualnych upodobań).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.