Dżem możemy zrobić metodą tradycyjną bez dodawania zagęszczaczy – polega to tylko i wyłącznie na długim, wolnym gotowaniu dżemu, aż sam zrobi się gęsty. Zajmuje to nieco dłużej czasu ( około 4 godziny), ale jest wykonalne.
Druga metoda to dodanie naturalnej pektyny (do kupienia przez internet) – proszek z pektyną jest to najbardziej naturalny zagęszczacz owocowy do dżemów i galaretek. Nie zawiera konserwantów.
Trzecia metoda to dodawanie proszku zagęszczającego dżem typu ” Dżemix “, ” Żelfix ” i w ten sposób powstaje bardzo szybko konsystencja dżemu.
Każdy sam może zdecydować jakim sposobem chce zrobić swój dżem.
Składniki:
– 2 kg malin – 30 g pektyny ( starczy na 2 kg owoców ) – 0,7 -1 kg cukru ( ilość zależy od tego jaki słodki chcemy mieć dżem )
Sposób przygotowania:
Maliny płuczemy i przebieramy – owoce wyglądające podejrzanie wyrzucamy.
Do garnka z malinami wlewamy 125 ml wody (pół szklanki), a następnie maliny rozgniatamy, doprowadzamy do zagotowania i na niewielkim ogniu gotujemy około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy połowę cukru zmieszanego z pektyną i za chwilę resztę cukru.
Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru i nakładamy gorący dżem do wyparzonych słoiczków.
Pasteryzujemy w piekarniku 40 minut w temp. 120 C lub 20 minut w garnku z wrzącą wodą (dno garnka wykładamy ściereczką lub gazą) – po wyciągnięciu odwracamy słoiki do góry dnem na 20 minut.
Przepis jest na 7-8 słoiczków o pojemności 350 ml (przy użyciu pektyny) – jeżeli chcemy gotować nasz dżem dłużej w sposób naturalny to słoików wyjdzie mniej.
Dodaj komentarz