Jagodzianki.

Składniki na 6 szt:

– 300 g mąki pszennej tortowej ( typ 450 )
– pół szklanki mleka – 125 ml
– 3 żółtka
– 40 g masła
– 3 łyżki cukru
– 20 g świeżych drożdży
– kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego

Składniki na jagodowe nadzienie:

– 250 g jagód
– 2,5 łyżki cukru
– 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Jagody myjemy i osuszamy na sicie, a następnie mieszamy z cukrem i skrobią przed samym nałożeniem na ciasto.

Sposób przygotowania:

W ciepłym mleku rozpuszczamy masło oraz cukier – kiedy przestygnie i będzie letnie dodajemy 1 płaską łyżkę mąki oraz drożdże, a następnie odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

Do miski z przesianą przez sitko mąką dodajemy żółtka, aromat oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy na mleku. Ciasto wyrabiamy na stolnicy lub blacie kuchennym dosypując trochę mąki, aż będzie odchodzić od rąk. Następnie ciasto wkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę, żeby odgazować i dzielimy je na 6 części, a następnie z każdej robimy placek na który nakładamy jagody wymieszane wcześniej z cukrem i skrobią ziemniaczaną.

Zlepiamy podobnie jak pierogi, a następnie podwijamy końcówki pod spód i formujemy w dłoniach podłużne jagodzianki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu – możemy zrobić również okrągłe.

Jeżeli z pod spodu wyleje się nam trochę soku to nie należy się tym za bardzo przejmować – pierwsze jagodzianki mogą nam nie wychodzić zbyt ładne ( trzeba zrobić kilka razy ).

Gotowe jagodzianki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy ciepłym mlekiem.

Pieczemy bez termo obiegu w temp 180 C około 20-25 minut

Po upieczeniu jagodzianki możemy posmarować zimną wodą lub po wystygnięciu polukrować, albo posypać cukrem pudrem.

Na zdjęciach proporcje na podwójną porcję.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.