Surówka z młodych patisonów, oleju rzepakowego oraz zielonej pietruszki.

Składniki dla 2 osób:

– 3 małe patisony ( najlepiej o rozmiarach 5-7 cm )
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek
– 1/4 pęczku pietruszki ( jak ktoś nie lubi to można pominąć )
– sól

Sposób przygotowania:

Młode patisony myjemy, a następnie razem ze skórką kroimy na tarce w plasterki, solimy i odstawiamy na 30 minut.

Odciskamy z patisonów wodę, którą wylewamy – dodajemy posiekany czosnek, olej, sok z cytryny i posiekaną pietruszkę.

Oleju i soku z cytryny można dodać trochę więcej – wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Wszystko mieszamy i surówka jest gotowa.

Jeżeli użyjemy do surówki większych ( starszych ) patisonów to obieramy z nich skórkę przed pokrojeniem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.