Kandyzowane wiśnie w syropie.

Składniki:

– 1 kg wydrylowanych z pestek wiśni ( około 1,2 kg przed )
– 700 g cukru

Sposób przygotowania:

Czyste i przebrane wiśnie drylujemy z pestek, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem, a następnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy w temp. pokojowej na 12 godzin.

Po tym czasie wiśnie oddzielamy od powstałego soku, który należy zagotować – do gorącego syropu ponownie wrzucamy wiśnie, mieszamy i odstawiamy na kolejne 12 godzin.

Powtarzamy to pięć razy za każdym razem wyciągając wiśnie przed zagotowaniem syropu.

Na koniec wkładamy wiśnie na gorąco do wyparzonych słoiczków, zalewamy je gorącym syropem, zakręcamy i odwracamy.

Po 20 minutach odwracamy słoiki i jeżeli po godzinie, któraś z zakrętek nie jest wklęsła to taki słoik można dodatkowo pasteryzować w piekarniku przez 40 minut w temp. 130 C.

Wiśnie są chrupiące i po odsączeniu z syropu idealnie nadają się do ciast, tortów lub lodów.

Syrop natomiast można  wykorzystać jako bazę sosu do naleśników, bucht, gombowców czy leniwych pierogów lub jako polewę do lodów lub dodatek do alkoholu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.