Rolady wołowe ( zrazy zawijane ) z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym.

Składniki na 10 rolad:

– 1,3 kg wołowiny ( rostbef lub zrazowa )
– 150 g wędzonego boczku
– 3-4 średnie kiszone ogórki
– 2 średnie cebule
– musztarda 
– pieprz czarny mielony, sól, papryka słodka
– tłuszcz wołowy ( łój ) lub olej rzepakowy
– mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Jeżeli na mięsie jest biała błona to usuwamy ją, a następnie kroimy na 10 równych plastrów, rozbijamy i przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. Boczek kroimy w plastry, ogórki wzdłuż na ćwiartki lub 6 części jak są większe, a cebulę w grubsze pół plasterki.

Smarujemy każdy kawałek mięsa musztardą i nakładamy plasterek boczku oraz po 2-3 kawałki cebuli i ogórka. Zwijamy rolady i spinamy je szpikulcami, wykałaczkami lub związujemy nitką.

Smażymy pod częściowym przykryciem na tłuszczu w większym garnku, obracając rolady z każdej strony – na początku podlewamy je gorącą wodą, żeby dusiły się i w miarę zmiękły przed końcowym smażeniem.

Jeżeli użyjemy innego rodzaju wołowiny i wydaje nam się, że mięso nadal jest zbyt twarde to zaleca się skropienie go zawartością jednego kieliszka wódki. Po odparowaniu wody smażymy jeszcze jakiś czas do ładnego zarumienienia.

Podsmażone rolady wyciągamy i po chwili jak przestygną to wyciągamy szpikulce lub wykałaczki.

Na bazie pozostałego w garnku  tłuszczu robimy sos.

Zalewamy tłuszcz gorąca wodą ( około 1 l ) i gotujemy całość kilka minut, a następnie zagęszczamy sos wodą zmieszaną z mąką ( 200 ml zimnej wody + 2 łyżki mąki ).

Doprowadzamy ponownie do zagotowania mieszając dosyć często i wkładamy rolady.

Wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu około 15 minut, doprawiając sos przyprawami – jeżeli będzie mało wyrazisty to możemy dodatkowo przyprawić kostką pieczeniową.

W Polsce kiedyś bez problemu można było kupić wołowy tłuszcz ( łój ), niestety teraz jest z tym problem, ale możemy zamiennie używać oleju rzepakowego.

Jeżeli masz możliwość zrobienia zakupów w Anglii to polecam wołowy tłuszcz w słoiczkach ( zdjęcie poniżej ).

 

4 komentarze

    1. Boczek nadaje fajny smak, ale można go pominąć jak ktoś nie lubi lub zamiennie dodać wędzoną polędwicę lub usmażone pieczarki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.